Gedekød fra Dumpedalshus
- en delikatesse

 
 
 
 

Start
Kød
Opskrifter
Vores geder
Køb
Kontakt

Kødet
Gedekød er magert med fine fibre og stort set uden fedt.
Smagen er afhængigt af dyrets alder, og hvor længe kødet har modnet.
De unge bukke har ret lyst kød, som minder en del om kalvekød, mens kødet fra ældre geder er mørkere og minder mere om vildt.
Vores geder fødes typisk i februar og vil blive slagtet det følgende efterår.

Der er lavet en amerikansk undersøgelse af hvor sundt gedekød er sammenlignet med andre kødtyper:

 
 
 
 

 

100 gram
stegt kød
Kalorier Fedt Mættet fedt Protein Jern
Ged 144 3,1 g 0,93 g 27 g 3,8 mg
Okse 288 19,0 g 8,0 g 27 g 3,4 g
Svin 365 28,0 g 10,2 g 25 g 3,2 mg
Lam 276 19,0 g 8,6 g 26 g 1,6 mg
Kylling 141 4,1 g 1,3 g 25 g 1,8 mg

Kilde: Dansk Gede Union og USDA Handbook #8, 1989 and, Home and Garden Bulletin #72, U.S. Dept. of Agriculture 1981

 
 
 

 

Der er mange måder at partere en ged på, men det mest almindelige er udskæring i bov, kølle, ryg, koteletter, slag, hals og evt bryst og ribben, man kan så efterfølgende lave småkød af de mindre reelle stykker. Det er der fx mange der gør med hals og bov, selvom disse stykker også kan være meget velsmagende hele.

Der findes masser af gode opskrifter og en søgning på nettet vil give masser af resultater. Gedekød er en skattet spise uden for Danmarks grænser, men er endnu ikke så populært herhjemme, så derfor er der stadig forholdsvis få opskrifter i danske kogebøger.
Som en tommelfingerregel kan gedekød anvendes i de fleste retter i stedet for lam, blot man er opmærksom på, at kødets fine struktur gør, at det hurtigt bliver mørt.
Vi har haft stor succes med at langtidsstege gedekød ved lav temperatur og ikke mindst langtidsstegt gederyg kan være en stor delikatesse.


Mere info om gedekød: http://www.koedged.dk/kogebog_gedekoed.htm